Je 2e Burn-out ! Kwestie van tijd ?

Je 2e Burn-out ! Kwestie van tijd ?

Vorige week belde Marcel. Hij heeft voor de 2e keer een Burn-Out en zit nu thuis. 2 keer in 3 jaar. Ik had toch van mijn 1e burn-out geleerd en doe dingen echt anders. Ik sport vaak. Mijn vrouw heeft lol in haar baan. De kinderen puberen maar gaan goed op school. Dus het gezin gaat goed. Tot 4 weken geleden sliep ik al voordat ik het kussen zag. Ik besloot voor een nieuwe baan. Doe daar wel hetzelfde maar het is een kleiner bedrijf met veel kansen en leuke jonge collega`s.
Wat is er veranderd ? vraag ik. Het ging goed zeker de eerste 6 maanden zegt Marcel, wel hard buffelen maar echt erg leuk. ik was goed ingewerkt en stelde voor wat zaken te verbeteren. Mijn intentie was het team in ons overleg hiermee te stimuleren. Vanaf het moment dat ik de presentatie toon zit mijn baas me op mijn nek. Ik vecht al elke dag met de Directie zegt hij en nou krijg ik dit gedoe van jou er nog ook bij. 2 weken later zit hij ziek thuis uit.
De Directie spiegelt mij de kans voor. Voer je plan uit ! Ik ga er vol voor. Daar ontspoort het eigenlijk. Ik doe weer net als vroeger en vergeet wat me eerder overkomen is. Ik mail tijdens het ontbijt en start om 06.30. ‘’s Avonds plan ik mijn afspraken tijdens dinersessies, dus even niet sporten. Ik eet en drink te veel. De kilo`s vliegen er aan. Ik voel dezelfde dingen gebeuren als tijdens de eerste Burn-out, maar ik doe er niets mee, ik zit zo vast in deze flow dat ik niet voel of weet hoe ik er uit moet komen.
En toen ? vraag ik. Marcel loopt verder leeg. Mijn plan boekt weinig succes. Het team en Directie zuchten als ik de resultaten deel. Eigenlijk weet ik wel al een tijdje dat ik het hier ook niet zo maar zin heb, maar ik laat me niet kennen. Ik zal bewijzen dat ik de juiste strategie heb uitgedacht. En ? vervolg ik. Ja nog meer uren werken zegt Marcel. Ik zegde ook afspraken thuis af. Ik bel mijn vrouw 2 weken geleden einde middag op en zeg sorry schat, ik kan vanavond echt niet mee naar het theater en zaterdag ga ik niet met Fleur naar Hockey. Ze ontploft op dat moment. Ze ging enorm tekeer. Heb je nou nog niets geleerd. Om 02.31 uur vannacht las je de laatste app. Je werkt nu bijna 20 uur per dag. De volgende burn-out is een kwestie van tijd. Ik zie het gewoon gebeuren. Doe er wat aan ! Dus daarom kom ik nu hier zegt Marcel

Als het bedrijf of de relatie niet bij je past krijg je er onherroepelijk last van. De nieuwe werksfeer kan minder leuk zijn dan je dacht. De spanningen, lusteloosheid, nergens meer energie voor hebben en het slechte slapen komen allemaal terug. Je weet dat dit moet veranderen. Je hebt dit al eerder meegemaakt. Het moet maar het lukt je niet. Hulp vragen is geen optie. Je geeft jezelf zo nog meer stress totdat je thuis zit met je 2e burn-out ! De effecten van een 2e burn-out kunnen zo mogelijk nog heftiger zijn dan de 1e.
Ja dit kan je dus ook een 2e keer overkomen als je de zaken in je leven niet consequent hebt veranderd. De valkuilen zijn er nog. Je herkent ze wel maar je wil ze liever niet zien. Je moet wat goed maken na je 1e uitval en je stort je weer in het drukke leven. Geen tijd voor rust en ontspanning. Er moet veel worden gedaan. Je mag niets missen ! Je bent weer helemaal verslaafd aan alle stimulerende prikkels.

Effortless coaches, waar ik er een van ben, begeleiden mensen die dit echt willen veranderen. Van overleven naar moeiteloos leven. Het is niet meer dan een keuze. Je inkomen te verdienen door te doen waar je goed in bent en wat je graag doet. Dit doe je beter. Het geeft plezier en levert minder stress op. Op een meer ontspannen wijze haal je goede resultaten op welk vlak dan ook. De betere balans in je leven maakt dat je beter in staat bent intuïtief aan te voelen welke keuzes juist voor je zijn. Succes vraagt een keuze en de juiste keuze leidt tot bovenstaand succes. Wie wil dit nou niet ?
Je gaat het zien als je het door hebt ? Ik help je er graag bij.