Ik twijfel niet meer over België

Ik twijfel niet meer over België

Ik heb een soort haat liefde verhouding met kerst. Ik haat het optuigen van de boom en de lampjes eindigen altijd in één grote kluwen die een soort Gordiaanse knoop lijkt. Cadeautjes kopen voor de onder kerstboom maakt me dat ik me nostalgisch voel en de mensen, die er niet meer zijn, meer en meer mis.Ik pufte nog na van een 2 uur durende zoektocht naar iets leuks voor mijn lootje toen een meneer vroeg of hij aan mijn tafel mocht komen zitten. Het is kerst-koopavond en alle cafés zijn mud vol.Ik nam een slok van mijn biertje en gebaarde dat de man kon gaan zitten. Hij stelde zich voor maar na 5 seconden was ik zijn naam alweer vergeten, overkomt me steeds vaker. Hij de mijne niet. Het bleek een 60 jarige Belg te zijn, textielondernemer, die om een praatje verlegen zat. Gedurende 15 minuten vertelde hij vooral veel over zichzelf.

Wat doe jij Willem vroeg de vriendelijke Belg na zijn introductie en ik vertelde dat ik mensen en bedrijven help, coach en train en nu help ik sinds gisteren ook iemand die al een tijdje een burn out heeft zei ik. Hij was geïnteresseerd. Ik investeer in België in mijn medewerkers in het voorkomen van een Burn out. Dat doet u goed complimenteerde ik,dat zouden meer bedrijven moeten doen. Amai dat moet hè in Vlaanderen al sinds 2014. Is dat hier nie ? Nee dat is het hier niet zei ik verbaasd lezend op mijn telefoon: In België verplicht bij de wet en in Nederland kijken alleen goede werkgevers er naar.Gebeurt dat dan ook echt ging ik verder, terwijl ik me realiseerde dat ik in onze Belgische vestiging hier nooit wat over gehoord had. Hij viel heel even stil,slikte zijn biertje weg en keek me vrolijk over zijn glas aan. Dat soort dingen hebben tijd nodig hè en Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd maar we doen ons best. Hij keek goedkeurend naar de serveersters heb ik geleverd zei hij, de kleding, voegde hij toe voor het geval dat ik wat anders mocht denken en ons gesprek onderwerp veranderde.
Ik ben nieuwsgierig geworden en loop thuis direct naar mijn kantoor om verder te kijken hoe dit in andere Europese landen is opgepakt. BMW, Volkswagen, Daimler en Deutsche Telecom hebben in Duitsland ingevoerd dat medewerkers in privé tijd niet meer gestoord worden lees ik. De Duitse minister van Arbeid stelt nog meer maatregelen voor en ook in Frankrijk besluit de wetgever dat het afgelopen moet zijn met E-mail verkeer buiten werktijd. Ik google nog verder naar berichten over,Jong en opgebrand en ander verborgen leed. Na een half uur heb ik het er wel even mee gehad.
In Nederland heeft de minister van Sociale Zaken Asscher in 2013 een 4 jarig actieplan tegen werkstress gepresenteerd. Hij wil veel meer bewustzijn kweken. Maar bij het arbeidsmarktbeleid wil het kabinet de mensen zo lang mogelijk aan het werk krijgen en houden, een contradictie lijkt het. Zoals de HR-kiosk.nl aangeeft maken veel overheidsmaatregelen het risico eerder groter. 14.6% van alle mensen die ziek werden in 2014 had als oorzaak werkstress en het gemiddelde ziekteverzuim is 9 maanden.Forse aantallen en hoge kosten. Het Gerechtshof in Den Haag heeft in datzelfde jaar ontkennend geoordeeld dat een werkgever alleen verantwoordelijk is voor een Burn-out.
Ik deel deze mening dat de werkgever niet alleen verantwoordelijk kan worden gesteld voor dit probleem, maar hij is wel een erg belangrijke stakeholder, hij loopt het risico dat bijna 15% van zijn bestand 9 maanden thuis zit, hij betaalt deze kosten gewoon door en nieuwe mensen vinden is op dit moment nogal lastig,ook voor de korte termijn. In toenemende mate ontstaan er klinieken, tot in Portugal aan toe,om met intensieve zorg weer versneld te kunnen terugkeren. Slimme ondernemers die een behoefte zien en daar een concept voor verzinnen. Zou het ook van slim ondernemerschap getuigen om daar dan nu preventief in je bedrijf mee om te gaan? Je budget kan wellicht een deel zijn van 14.6% van je loonsom x 9 maanden x eigen risico. Je verzuim kan er significant door gaan afnemen. Werknemers geholpen, minder druk op het management en het resultaat geholpen.
Als je het door hebt ga je het ook zien ?. En ik help je er graag bij.