Help ! Ook ik heb hulp nodig.

Help ! Ook ik heb hulp nodig.

 

Mijn vrouw belt !! Meestal appt ze. Bij uitzondering stuurt ze soms een sms-je, met mailen is ze gestopt en messenger gebruikt ze niet. Gelukkig maar want het is druk genoeg zo met al die communicatiemiddelen. Dus als ze belt is er iets belangrijks. Ik neem op. Hoe laat is je afspraak met Gertjan roept ze voordat ik iets kan zeggen. Want ? ik zeg het zo voorzichtig mogelijk, beducht voor de taken die ze me gaat geven. Nou dan mag je op de heenweg even het plastic wegbrengen en op de terugweg moet je langs de visboer om zalmsnippers voor de spaghetti te halen. Ik kom laat thuis dus  kook jij ? Ik heb even je hulp nodig want het is druk hier. Protesteren kan niet want ze is alweer weg, mijn vrouw van altijd alles even snel tussendoor. Ik merk dat ik natuurlijk helemaal geen druk, stress, emotie of irritatie voel over het korte en directieve gesprek.

Gertjan, 25, staat al te wachten als ik aankom. Ik mompel een excuus over plastic en we gaan zitten. Het gaat niet goed op zijn werk. Het loopt al een tijdje niet lekker. Hij krijgt zijn werk niet op tijd af en zijn manager zit hem enorm op zijn huid en heeft gevraagd of hij het nog wel aan kan. Dit voedt zijn onzekerheid. Gertjan heeft er stress van. Hij had eergisteren een confrontatie met zijn collega en Gertjan was te keer gegaan. Ze werken me er uit  zegt hij. Zijn emotie loopt hoog op en het zweet gust langs zijn gezicht. Ik pak een doekje want hij voelt zich echt ellendig.
Denk je dit of weet je dat zeker vraag ik. Ik weet het zeker zegt Gertjan. Hoe kun je dat dan zo zeker weten vraag ik. Nou ze vragen me steeds maar of het ik het nog wel aankan en daarmee bedoelen ze dat ik dat niet kan. Is er misschien een andere reden dat ze dit aan je vragen onderbreek ik hem. Hij begrijpt me niet. Zou het waar kunnen zijn dat ze je willen helpen maar dat jij dat zo niet voelt omdat je overtuiging anders is. Stel eens dat dit waar is dat ze je willen helpen. Ze vragen dat op deze manier omdat jij ze zelf niet om hulp vraagt. Nee zegt Gertjan iets minder overtuigd, ik denk dat ze me niet willen helpen. Denk je dat of weet je dat zeker begin ik weer en hoe kun je dat dan zo zeker weten.
Het zweten is eindelijk opgehouden. Gertjan denkt nu na. Misschien wilde mijn collega wel helpen, want toen ik zo tekeer ging, liep hij weg en zei dat ik het dan maar lekker zelf uit moest zoeken. En je manager vraag ik, misschien helpt hij ook als je hem dat vraagt. Ik zie dat Gertjan alles tegen elkaar afweegt. Waar zou hij je dan mee kunnen helpen vraag ik hem. Met het indelen van mijn tijd zegt Gertjan. Ik kom tijd tekort en heb moeite met prioriteit geven. Is het ook in zijn belang vraag ik als jij beter met je tijd uitkomt en je werk op tijd af hebt ? Ik denk het wel zegt Gertjan. Wat is dan de reden zijn van je manager om je niet te willen helpen. Geen zegt hij. Gertjan is overtuigd en gaat helemaal recht op zitten. Ja maar hoe moet ik dat doen zegt en kijkt me hoopvol aan. Ik kijk hem fronsend over mijn bril aan. Ik wil zeggen : Kom aan Gertjan, je loopt op je manager af, legt uit waar je mee zit en vraagt of hij je erbij wil helpen. Hoe moeilijk kan dat zo zijn ? Ik besluit het genuanceerder te doen want zijn zelfvertrouwen is weg. Hij kan dit gewoonweg nu nog niet zelf bedenken. Hij blokkeert en heeft meer hulp nodig. We hebben de komende weken nogal wel wat werk te doen zeg ik tegen mezelf. Dit is echt niet het enige.
Ik ben nog aan het nadenken als Gertjan me in de auto belt. Hij klinkt enthousiast en heeft overduidelijk inspiratie gekregen uit ons gesprek. Je hebt me geholpen zegt hij en wil zijn suggesties en plannen met mij delen. Na een tijdje zeg ik dat ik voor de deur sta en ga ophangen. Oké prettige avond dan en eet smakelijk. Eet smakelijk zeg ik terwijl ik mijn telefoon uit mijn broekzak vis omdat deze trilt. Ik lees haar app : Vergeet je de vis niet ? Ohh Shit. De vis. Helemaal vergeten. Ik spring weer in de auto en race weg om de gewenste zalm te halen. Ik ken namelijk de reactie van vrouwlief als ik haar dit vertel. Ze zegt dan : Daarom vertel ik je altijd alles 2 keer en help ik je daarna nog door je er aan te herinneren. Je gaat het zien als je het door hebt en bij jou zie ik het al een tijdje. Zoveel help ik jou nou altijd. ☹