28 jaar en Keuzes, Keuzes. Wat een dilemma. Je raakt er gestrest van.

28 jaar en Keuzes, Keuzes. Wat een dilemma. Je raakt er gestrest van.

Hunkerend kijk ik naar het azuur blauwe water. De golven beuken op de rots onder me en ik kijk naar de blauwe vissen die in het transparante water rond het trapje zwemmen. Vakantie ! Wat een cadeautje. Ik maak me klaar voor de sprong. Telefoon voor je roept mijn vrouw, ze loopt op haar slippers met mijn telefoon in de hand naar me toe. Een dame zegt ze wat geïrriteerd en houdt haar hand over de microfoon. Ze klinkt jong roept ze me nog achterna als ik langs de rand van het zwembad ga zitten. Ik voel haar ogen in mijn rug.

Met Willem begin ik het gesprek en luister naar het verhaal van Monique, ze is 28, net zo oud als mijn zoon, inderdaad nog jong. Monique klinkt als een zeer pittige en energieke vrouw, een sales persoon denk ik en ja hoor dat is ze ook. Ik was eigenlijk niet op zoek maar ik ben nu door drie bedrijven benaderd en ik kan bij alle drie terecht deelt ze me mee. In mijn huidige baan heb ik nu al mijn targets gehaald dus ik denk dat ik daar dan wel klaar ben. Hoe moet ik nu verder want ik vind de belangstelling interessant en wil de juiste keuze maken. Maar ik slaap niet meer goed en ik raak er gestrest van. Kan ik er met je over komen praten ? Ja ik ben nu even op vakantie zeg ik, maar volgende week kan wel. Zo zegt mijn vrouw houden we nu weer even vakantie ?

Maandagochtend staat Monique op de stoep en ze vult de ruimte volledig als ze binnen is. Een echte sales. Mevrouw Wervelwind zeg ik tegen me zelf. Monique drinkt de cappuccino, met een beetje suiker, die ik voor haar heb ingeschonken en praat al voordat ik één vraag heb kunnen stellen. Ik ben hyper en nerveus zegt ze, net alsof ik weer een hele grote klant win. Ik heb 3 keuzes maar ik weet niet welke ik moet maken, het is alleen maar erger geworden sinds vorige week. Ze laten ook app berichtjes achter voor me. Nou haal eerst even rustig en wat minder diep adem, want je haalt nu zo snel en veel adem dat je zo gaat hyperventileren. Klein beetje inademen en rustig laten gaan. Na een minuut of drie wordt ze weer rustiger.

Zo en wat zijn de redenen van deze overwegingen ? krijg ik er nog net tussendoor geperst bij deze waterval voordat ze alweer losbarst. Nou de belangstelling voor mij natuurlijk zegt ze fronsend naar mij kijkend. Ben je dan niet blij met je huidige werk. Jawel zegt ze. Ooh onderbreek ik haar je hebt dus niet 3 maar 4 keuzes. Maar ik merk dat ze me niet gehoord heeft. Maar ja die kansen en belangstelling voor mij hè daar word ik zenuwachtig van. Hoe voelde je toen die interesse er niet was zeg ik op mijn meest rustige toon voordat ze alweer opstijgt. Wel lekker hoor. Het gaat allemaal naar mijn zin en ik werk in een leuk team en we hebben veel plezier. Krijg je niet voldoende betaald ? vraag ik weer. Jawel ik verdien best goed en mijn vriend heeft ook een goede baan en we hebben net een nieuw appartement in Amsterdam gekocht met een dakterras. Okay zeg ik, je hebt een leuke baan met interessant werk, je bent succesvol, je werkt met een leuk team en hebt veel plezier, jullie verdienen goed en je hebt net een mooi nieuw huis gekocht en nu opeens raak je bijna overspannen. Wat klopt er niet in dit plaatje ? Haar mond klapt dicht, voor het eerst. Ja als je het zo stelt, dus je suggereert dat ik moet blijven. Ik suggereer helemaal niets zeg ik, ik vraag alleen en zoek naar de reden voor je verandering. Kan je niet verder ontwikkelen in het bedrijf waar je nu werkt. Ja in één of twee jaar wel, maar ik weet niet of ik zo lang kan wachten. Wil wachten onderbreek ik haar, niet kan wachten. Ja is eigenlijk wel gek hè, ik heb helemaal geen reden om te klagen, maar ik vertelde dat aan mijn vriendinnen en die zeiden gelijk dat ik moest solliciteren want ik kon misschien nog wel veel meer gaan verdienen. Komen jullie dan tekort of is meer geld meer geluk ? Wat moet je nog kopen wat je niet hebt en hoe lang duurt dat in je huidige baan. Is een nieuwe baan dan veel leuker of levert het juist meer druk op. Bepalen je vriendinnen je leven of speel je de hoofdrol in jouw eigen film. Wat wil Monique ? De spraakwaterval stopt eindelijk en 2 blauwe ogen staren me aan, ik zit tegenover haar maar ze ziet me helemaal niet. Haar film speelt zich helemaal aan de binnenkant af.

Zo had ik het nog niet gezien zegt ze na 4 minuten van heerlijke serene rust. Klopt zeg ik, je ziet het pas als je het door hebt. ? Maar hoe dan verder vraagt Monique. Misschien kan je inderdaad veranderen maar misschien wil je dat wel helemaal niet. We praten daar de volgende keer wel verder over. Het wordt in ieder geval jouw beslissing en niet die van je vriendinnen.