Wat levert een Burn Out je nou eigenlijk op? Deel 2

Wat levert een Burn Out je nou eigenlijk op? Deel 2

De somber kijkende cliënt is er weer.  Ik had hem verteld dat met wat hulp en zelfreflectie hij zijn  situatie weer in de grip kan krijgen en dat hoeft echt niet zo lang te duren. Je bent namelijk helemaal niet ziek, zei ik . Het belangrijkste is  : doe het vooral niet te rustig aan. Doen is het motto. Hoe kan je me helpen vroeg hij ?

Voorkomen terugval begin ik. Je zit thuis en bent wat uitgerust, lekker bij geslapen. Je wilt weer beginnen en met de psycholoog praat je over herintreden. Bij de gedachte alleen al giert het  weer door je keel. Je zegt Ik ben nog niet beter. Fout je bent niet ziek, er is niets gebeurt. Je hebt alleen een time-out genomen, je hebt het rustig aan gedaan. Bijgeslapen. Hij knikt en steekt zijn 1e sigaret op.

Ik open het raam en haal zelf ook diep adem. Waar en wanneer is het misgegaan?  Ja wist je dat nou maar hè. Het is niet één bepaald moment geweest.  Het is een combinatie van zaken die in werk en privé spelen en zo liep je emmer vol, overvol. Accepteren en doorgaan of veranderen? Veranderen toch zeker ? Ermee doorgaan bracht je waar je nu bent en zit je nu thuis, vooral heel rustig te wezen. Je gevoel zo succesvol onderdrukt is teruggekomen en is de baas. Het klopt hoor je voelt je niet lekker. Je gevoel speelt op. Hij luistert stil maar ik overtuig nog niet.

Het leven is een weegschaal!  Ieder mens zoekt naar de juiste balans tussen het werk en privé. Is dit goed dan kun je het makkelijk. Een Burn Out is simpel. Je weegschaal is doorgeslagen, gevoel en verstand zijn niet meer in evenwicht, maar je bent dus niet ziek, alleen je voelt je wel zo. Ja ik voel me echt klote zegt hij dat klopt wel.

Kan het ook anders?  vervolg ik. Het is simpeler dan je denkt.  Je moet op zoek naar manieren die beter bij je passen. Je moet nadenken over andere mogelijkheden en keuzes , op je werk en privé. Wees niet te rustig. Rust roest.  Misschien moet je wel proberen wat vaker iets voor jezelf te kiezen en niet meer overal achteraan lopen rennen. Je mag best ook eens iets missen. Kijk naar de schaal van acht. Acht uur slapen, acht uur werken en acht uur andere dingen doen, dingen die je leuk vindt. Maar eerst breng  je het lichaam weer in evenwicht.

Hij steekt zijn 2e sigaret op en hij is pas een kwartier binnen. Stel dat ik dat nou doe hè  wat jij wil. Hoe lang duurt dat dan ?

Ho ho zeg ik .Het is jouw leven ! Je ontdekt dat jij verantwoordelijk bent voor jouw balans in je leven. Je baast over je eigen buik en het overkomt je niet meer. Je legt alleen verantwoording af aan jezelf. Je voelt je niet lekker dus zet de stap zodat je niet weer ziek voelt, maak keuzes. Ik help je daarbij. Je wilt binnen 100 dagen toch terug zijn ?

Ja jij hebt lekker kletsen zo zegt hij en doet het raam dicht. Ik heb het er koud van gekregen. Hoe doen we dat ?

Ja dat vertel ik je graag. Je gaat het pas zien als je het door hebt.