Stress-vrij 2019 in, een mooi begin !

Stress-vrij 2019 in, een mooi begin !

In tegenstelling tot mijn vrouw beleef ik weinig plezier aan het opzetten van de kerstboom. Zij kan daar dagen druk mee zijn. Ze is dan bezig met het besluiten of het een rode, een blauwe, een witte, een gouden of, zoals dit jaar, een bronzen kleur boom wordt. Zij kan daar erg enthousiast over brainstormen. Ze vindt het namelijk leuk. Ik niet ! Ik vind het pas leuk worden als de boom dan eindelijk staat en tevens met alle mensen en gezelligheid daarom heen.
Om verschillende redenen krijgen we er beiden wel stress van. Ik van al dat gedoe tijdens het opzetten. Al jaren help ik mee en nooit doe ik het goed. Mijn vrouw heeft ook stress. Maar die krijgt ze alleen door mij zegt ze. De vredigheid van kerst begint bij ons ook pas nadat de boom in volle glorie staat.

Dit jaar ben ik deze stress voor bedacht ik me. Voordat het gedoe met al die ballen en lampjes en discussie weer begint loop ik even een straatje om. En het werkt. Thuisgekomen straalt het huis een en al warme kerstsfeer uit. Rust en tevredenheid. Mijn vrouw zit te genieten op de bank voor de open haard met een kopje thee. Ze heeft de radio op de kerstzender afgestemd. Ik stap vrolijk meedeinend op de muziek naar binnen en leg al dansend uit hoe simpel het toch eigenlijk is om op voorhand stress te vermijden. Nadenken en handelen. Je gaat het zien als je het door hebt, zeg ik ?

Een week nadat we weer, met veel te veel cadeautjes, met de familie kerst hebben gevierd belt Tom. Ik wil een afspraak maken om mijn tegoedbon, van de kerstman, bij u in te wisselen zegt Tom. Ik kijk niet begrijpend naar mijn telefoon. Eh een tegoedbon stotter ik. Ja zegt Tom is een cadeau van mijn moeder. Ik spreek met haar al enige tijd over wat en hoe ik bepaalde dingen wil gaan doen. En nu had ze een tegoedbon onder de boom gelegd voor een of twee uur consult met u.

Oh zeg ik, wat een leuk idee. Ik ben nog jong legt Tom uit en heb dus nog helemaal geen uitgebreid behandeltraject nodig, maar ik loop wel tegen wat zaken aan waar ik andere hulp bij kan gebruiken dan van mijn ouders. En mijn Moeder vindt een uurtje of twee om eens even te sparren met iemand anders dan in de familie wel handig. Ze werkt op school en spreekt daar wel meer ouders die dezelfde soort discussies met hun kinderen hebben. Ja vul ik aan : Komt er een einde aan je geduld, geef ze dan een bon voor een coaching consult. Wat een goed cadeau van je Moeder roep ik inmiddels enthousiast door de telefoon. Zouden meer ouders moeten doen.

Ik stap vrolijk de woonkamer binnen en vertel mijn vrouw over het leuke telefoongesprek dat ik `s middags met Tom had. Ik kan dat wel vaker doen zeg ik nog voordat mijn oog op de kerstboom valt waar allemaal lege dozen en tassen voor staan. Ze ziet me kijken. Ja zegt ze. Ik heb naar je geluisterd en bedacht me dat, zoals jij altijd stress krijgt van het opzetten van de boom, ik dat van het opruimen krijg. En hoe simpel is het niet om stress op voorhand te willen vermijden. Nadenken en dan handelen zei je toch ? Je gaat het zien als je het door hebt riep je naar me. ☹.Nou ik heb hem door hoor. Ik wil 2019 graag stressvrij beginnen. Dus als jij het nu even opruimt dan ga ik zo even wandelen. Oh en vergeet je niet te zuigen ?

Iedereen een voorspoedig, gelukkig en stressvrij 2019 gewenst.