Stress per App te lijf.

Stress per App te lijf.

Stress per App te lijf. ik lees het als ik, tijdens het ontbijt, de krant open sla. Ik neem een hap van mijn cracker met oude kaas. Bijzonder denk ik en scan diagonaal het stuk om de strekking van het verhaal mee te krijgen. Dat doe ik wel vaker om daarna het stuk volledig te lezen. Ik heb tegenwoordig wel 2 keer nodig om het echt goed te lezen. Ik ben tenslotte ook 55+. Wel mooi een App die de stress te lijf gaat. Ik ben benieuwd.

Het bestuur van de Krediet Unie ziet de anti-stress app als een kansrijk initiatief en zet daarom € 10.000 van de ondernemende leden in om de app te gaan ontwikkelen. Via een pitch moet nog wel even € 42.000 op 16 januari worden opgehaald maar de initiatiefnemer is daar wel gerust op, temeer er al een aantal aanzienlijke toezeggingen zijn gedaan. Als alles mee zit dan draait de app volgende maand ook op de Samsungs en Motorola`s, naast de i-Phone. Het meten van de stress is simpel constateer ik. Je houdt, afhankelijk van de smartphone, je vinger 20 seconden voor de camera en je stress wordt dan zo gemeten begrijp ik uit het artikel. Maar dan, wat gebeurt er dan ? vraag ik me af.

De heer Kampinga, de initiatiefnemer van deze ontwikkeling, beschrijft verder nog dat zijn bedrijf helpt bij het fit en vitaal krijgen van werknemers bij bedrijven, door een gezondere leefstijl te hanteren zonder al te veel roken en te drinken en meer te bewegen en wat vaak wordt onderkend door beter te ademen.

Dat pas ik zelf ook toe. Door een lagere frequentie van 5-6 keer per minuut te hanteren en daarbij ook veel minder diep adem te halen komt het centrale zenuwstelsel veel meer in de ruststand en kan al heel vaak het opgebouwde gejaagde gevoel van stress worden ondervangen. Deze methode van Buteyko stelt dat het hebben van stress niet erg is, maar langdurige stress wel. (Konstantin Buteyko is de wetenschapper en arts die als eerste heeft aangetoond dat bovenmatige longventilatie “diepe ademhaling” zogenaamde welvaartsziekten veroorzaakt).
Bij langdurige stress wordt je ademvolume te groot, dat heet chronische hyperventilatie. Of je deze stress aankan heeft en met gedrag te maken en of je je nog wel diep kunt ontspannen. Ademhaling en gedrag zijn dus nauw met elkaar verbonden. Door beter en rustiger te gaan ademhalen help je het lichaam in ieder geval tot meer rust en ontspannenheid te komen en dat heeft weer invloed op je gedrag en state of mind.

Tot mijn geruststelling lees ik verder dat aan een te hoge werkdruk door de app zelf niets gedaan kan worden, want dat zou ik ook niet hebben geloofd. Maar er kan wel beter worden gemeten dat werknemers last hebben van werkstress die kunnen leiden tot een burn-out. Bij te veel stress zou dit voor bedrijven een reden kunnen zijn om extra personeel in te huren lees ik verder. Meten is weten denk ik maar dan ? vraag ik me opnieuw af.
Ik vind het initiatief van de heer Kampinga mooi om de werkstress te kunnen meten onder de medewerkers van een bedrijf. Maar wat wordt het vervolg. Dat wordt me niet duidelijk. Het inhuren van nieuwe krachten, als je ze überhaupt al kan krijgen op dit moment, leidt voor de werkgever tot meer kosten hetgeen een contradictie is. Werkgevers willen niet meer maar minder kosten maken en daardoor mis ik een beetje het vervolg in het artikel.

Toch hoop ik dat de App er komt en dat het de heer Kampinga is gelukt de benodigde middelen te hebben gekregen. Want alles dat helpt bij het meten en dan vervolgens succesvol aanpakken van de verschijnselen van werkstress juich ik toe. Naast Meneer Kampinga en zijn bedrijf help ik je zelf, als coach, daar ook graag bij. Echter ik hoop nog meer dat 2018 gebruikt gaat worden om binnen bedrijven deze zaken preventief te gaan veranderen en verbeteren. De kosten gaan weliswaar even voor de baat uit maar het levert je straks veel meer op. Je ziet het als je het door hebt. ?