Communicatie, communicatie. Het is toch lastig

Communicatie, communicatie. Het is toch lastig

Het stormt, Noord- Oosten wind uit Siberië en het is -9. Gevoelstemperatuur – 18 hoor ik op de radio. De beer is los. Ach loop jij even naar buiten om de, door de straat vliegende, vuilnisbak terug te zetten vraagt mijn vrouw. Ik ril en loop naar buiten met de schep om het afval weer in de bak te doen waar het hoort. Van achter het raam maakt mijn vrouw, al pratende in haar telefoon, me met één hand druk gebarend duidelijk dat ik het een en ander heb vergeten. Mijn multi-taskende thuiscoach van achter het raam ! Ik stop het afval aan de overkant van de straat ook maar in de bak.
Bas belt als ik nog rillend binnenstap. Hij heeft een paar van mijn blogs gelezen zegt hij en wil praten over een situatie in zijn bedrijf. Ik maak een afspraak op zijn kantoor. Bas is 52 en heeft een jong en ouder team binnen zijn bedrijf. Allemaal toppers zegt hij alleen ik merk dat ze geen aansluiting hebben met elkaar. Het jonge team lijkt zelden te praten zegt hij en de hele dag zitten ze maar aan dat ding; de smartphone. Praten ze ook niet met elkaar ? vraag ik. Volgens mij nauwelijks zucht Bas. Ik weet het eigenlijk niet. Gaat het goed met het werk dat ze moeten doen vraag ik. Ja dat is het juist zegt Bas, dat gaat prima. Ik kan niet klagen. Maar ik vind het niet goed dat onze mensen geen communicatie hebben. Soms loop ik over de afdeling en dan is het zo stil net alsof ze er niet zijn en dan loop ik maar door. Niemand zegt wat. En ik weet dan ook niet wat ik moet zeggen. Ik raak er geprikkeld door. Zeg eens hallo of zo of hoe gaat het ? opper ik.
Oké wat is je intentie. Nou dat lijkt me duidelijk onderbreekt Bas me, ik wil meer interactie tussen de mensen en mijzelf. Is het een optie als jij ze dan Social Media pauze geeft. Bas fronst zijn wenkbrauwen. Dat betekent productie verlies. Zit ik niet echt op te wachten. Ja hoor eens, ga ik verder, als jij je mensen iets vraagt en je geeft ze er niet iets voor terug hoe verwacht je draagvlak. Wat wil je dan. Misschien kan ik met één van je mensen praten, want je weet niet echt wat er speelt. Jij hebt geen aansluiting met je mensen.
Een dag later zit ik naast Fleur. Fleur is Php-er en ze vertelt me in amper 2 minuten wat ze doet. Het duizelt me en ik krijg ook minder dan de helft maar mee. Ik leg uit waarom ik er ben en wat Bas me gevraagd heeft. Waarom vraagt hij dat niet zelf zegt Fleur. Hij kan toch ook praten. Hij stormt altijd maar over de afdeling, zegt niets en loopt hard door. Leuk hoor onze baas Bas. Ehh hier heb ik even geen antwoord op merk ik. Bas is bezorgd over het feit dat jullie niet praten of communiceren. Fleur onderbreekt me opnieuw. Pittige tante hoor en bovendien kan ze prima praten. Dan moet Bas dat zeggen want dan laten we zien dat we juist heel erg veel communiceren, alleen hebben we een appje dat gaat sneller en Bas wil toch dat we productie leveren. We zitten geen filmpjes te kijken of zo. Want denkt die man wel. En als we de hele dag zitten te lullen zoals andere mensen hier dan krijgen we het werk niet af. Wat wil die Bas nou. Laat hij eerst zelfs eens praten. We praten echt wel terug. Ze zegt het recht voor zijn raap deze Fleur. Loop eens even met me zeg ik, terwijl ik een glimlach niet kan onderdrukken, gaan we samen even naar Bas.
Twintig minuten later zit ik weer alleen met Bas in zijn kantoor, hij roert in zijn kopje thee en kijkt stil naar buiten. Fleur heeft hem even bijgepraat en elk woord was raak. Bas is overtuigd dat er aan de mondigheid van zijn teamleden niets mankeert. Fleur kan communiceren hoor, zelfs erg goed.
Ik zal eerst zelf het initiatief maar nemen om met hen te gaan praten begint hij aarzelend. Prima start begin ik en je andere mensen ? Ja daar moet ik  ook mee gaan zitten het heeft daar misschien wel met werkdruk te maken doordat we wat mensen met een burn-out hebben. Ik heb ze ook niet heel veel aandacht gegeven de laatste tijd. Ik had zelf te veel stress. En het smartphone gebruik ? Daar doen we lekker niets aan besluit Bas. Ik begin nu eerst bij mezelf wat dingen te veranderen en ik zie wel wat er dan gebeurt. Begin bij jezelf als je wat wil veranderen in je bedrijf klinkt goed zeg ik. Je gaat het zien als je het door hebt ?. Ik help je erg graag bij.